Witam. Kilkukrotnie spotkałem się na forum z kwestią zagospodarowania lewej wnęki w bagażniku Octavii. Zakupiłem dziś w Tesco taką oto torbę (zdjęcia poniżej). Świetnie wkomponowała się we wnękę, Materiał zbliżony do wykładziny w bagażniku. Pod dnem i z tyłu wszyte rzepy. Cena 17 zł. Myślę, że to najtańsze rozwiązanie
Miałem kiedyś takie cudo, zaleta jest taka że wchodzi tam 5L bańka płynu do sprysków, zatem można wozić w tym litr oleju i jakąś awaryjną dolewkę płynu do sprysków. Wady - trochę tandetna.
W ASO można kupić torbę, która wypełnia 1/2 tej wnęki, zamykaną. Idealnie pasuje. Niestety cena 165 PLN.
Mysle że pomysł fajny bynajmniej na zdjeciu idealnie sie komponuje, i jak nie masz zamykanego schowka to ten rzep swietna sprawa, zawsze mozna cos tam schowac
No tak, torba powinna być wykonana z jedwabiu i obszyta koronką z koniakowa. Podejrzewam, że gdybym napisał że kosztowała 150 zł to by była sweet. Torba jest wykonana z polipropylenu, obszyta rzepami, gruby sztywny materiał, gabaryty idealnie wypełniają wnękę. Czego chcieć więcej? Jeśli kogoś podnieca wydawanie paru stówek na torbę lub siatkę sygnowane logo Skoda - proszę kupować.
Zamieszczone przez kross12
Tylko napisałem co o tym myślę, co do jakości to wystarczy zdjęcie
bzik13, może i jakość materiału jest ok ale wygląda to badziewnie i tyle.
Nie wiem czym się podniecać, żadne odkrycie bo na allegro jest tego od ch#&a.
Co do produktów sygnowanych logo producenta to w większości przypadków dany produkt pasuje idealnie. Wiem że nie zawsze cena jest adekwatna do jakości ale cóż życie...
PS. Jeśli znajdziesz torbę którą pasuje jak ta poniżej to daj znać
kross12, Mam oryginalną torbę, dokładnie tę z załączonego zdjęcia. Dobrze wypełnia wnękę i na tym kończą się zalety. Materiał i sposób wykonania tego czegoś w żaden sposób nie uzasadnia ceny. Na zdjęciu wydaje się, że torba jest sztywna i wykonana z porządnego materiału. W rzeczywistości jest miękka, usztywniają ją rzepy po bokach i od dołu.
MG, widziałem fotki tej torby i rzeczywiście jest szmata. W środku chyba jest podzielona na pół a kształtu nabiera dopiero po rozłożeniu. Myślę że jedyny sensowny sposób na zagospodarowanie wnęki to wykładzina o której mowa w temacie:
Witam. Kilkukrotnie spotkałem się na forum z kwestią zagospodarowania lewej wnęki w bagażniku Octavii. Zakupiłem dziś w Tesco taką oto torbę (zdjęcia poniżej). Świetnie wkomponowała się we wnękę, Materiał zbliżony do wykładziny w bagażniku. Pod dnem i z tyłu wszyte rzepy. Cena 17 zł. Myślę, że to najtańsze rozwiązanie
Dzeki za info! Widziałem podobna (identyczną ?) w Norauto za 29(?) PLN - ptzymierzyłem ale rzep z tyłu był za wysoko -na boczku we wnęce jest małe przetłoczenie, więc nie kupiłem.
Ale w Tesco w Gdyni znalazłem ostatnią taką torbę, była bezcenna i sprzedali ją za 8 PLN
W sumie wygląda jakby zawsze tam była, a olej i płyn do spryskiwacza wreszcie nie turla sie po kufrze!
Dzeki za info! Widziałem podobna (identyczną ?) w Norauto za 29(?) PLN - ptzymierzyłem ale rzep z tyłu był za wysoko -na boczku we wnęce jest małe przetłoczenie, więc nie kupiłem.
Ale w Tesco w Gdyni znalazłem ostatnią taką torbę, była bezcenna i sprzedali ją za 8 PLN
W sumie wygląda jakby zawsze tam była, a olej i płyn do spryskiwacza wreszcie nie turla sie po kufrze!
Ciesze się że mogłem pomóc :wink: Jechałeś specjalnie po nią do Gdyni? :diabelski_usmiech
Moim zdaniem, z tą torbą to jest dobry pomysł, i nie rozumiem dlaczego tyle krytyki, że badziewie, itd. Ważne, że spełnia swoje zadanie. Ja co prawda mam kombi i ta wnęka jest zamykana. Po spojrzeniu na fotografię wnęki, natychmiast pomyślalem, że tu aż się prosi dorobienie zamykanej pokrywki, wszystko jest pięknie wyprofilowane, tylko dostawić taką pokrywkę nawet z "byle czego" pokrytego materialem pod kolor tapicerki, na elastycznych zawiasach u dolu, i prostą zasuwką/pokrętłem u góry. Wtedy bez problemu można tam schować wszystko, co sie zmieści.
bzik13, nie możesz się pogodzić z tym że ktoś ma odmienne zdanie od Ciebie?
Jednemu się podoba innemu nie, rób sobie tam chcesz ze swoim autem.
Dokładnie tak , każdy ma swoje zdanie. Ja też nie kupiłbym tego schowka marketowego. Ma oczywiście zaletę , jest tani i być może spełnia swoją funkcję w stopniu zadowalającym. Jednak dla mnie wygląda nieciekawie i nie jest dopasowany do istniejącej wnęki . Podobnie jest zreszta z prawie kazdymi oryginalnymi i nieoryginalnymi akcesoriami w Skodzie. Mozna miec taniej np. wykladzine do bagaznika ale to nie jest to co oryginal i nie chodzi o znaczek bo o ile na wykladzinie bagaznika jest to np. na schowku nie ma
Ja za oryginalny schowek zapłaciłem niecałe 100 PLN i była to dla mnie akceptowalna cena za produkt który : jest dopasowany idealnie do wnęki czyli wykorzystuje ją max. , jest estetyczny i trwały. Nie do końca jest prawdą to że jest miękki jak szmata.
Wygląda to tak że ścianka zewnętrzna ta od komory bagażnika oraz zamykana na rzep łamana pokrywa są sztywne. Czyli wszystko z czym mamy kontakt po instalacji jest sztywne. Pozostałe ścianki są miekke ale po uchwyceniu przez zewnętrzne rzepy zostają usztywnione przez ścianki wnęki auta więc są także sztywne. Trzyma się to w każdym razie idealnie i jest to tak samo łatwo zamontowac jak i rozmontowac. Srodek jest podzielony pionowa ścianką w proporcjach 1/3 2/3
W schowku trzymam roznego rodzaju drobiazgi typu : skrobak do szyb, gabki, szmatki, WD-40 , kamizelka odblaskowa, siatki na zakupy itp.
Aha jest jeszcze jeden schowek oryginalny Skody , tez mocowany na rzepy i to chyba w dowolnym miejscu bagaznika ale nie nalazlem dla niego zastosowania wiec nie kupilem.
O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
Dokładnie tak , każdy ma swoje zdanie. Ja też nie kupiłbym tego schowka marketowego. Ma oczywiście zaletę , jest tani i być może spełnia swoją funkcję w stopniu zadowalającym. Jednak dla mnie wygląda nieciekawie i nie jest dopasowany do istniejącej wnęki . Podobnie jest zreszta z prawie kazdymi oryginalnymi i nieoryginalnymi akcesoriami w Skodzie. Mozna miec taniej np. wykladzine do bagaznika ale to nie jest to co oryginal i nie chodzi o znaczek bo o ile na wykladzinie bagaznika jest to np. na schowku nie ma
Ja za oryginalny schowek zapłaciłem niecałe 100 PLN i była to dla mnie akceptowalna cena za produkt który : jest dopasowany idealnie do wnęki czyli wykorzystuje ją max. , jest estetyczny i trwały.
Ja mam O1 Tour, więc nie muszę udawać, że to A6
Jak bym wiedział, że znajdę coś pasownego w ASO, to pewnie bym i kupił, ale jakoś nie rzuciło mi sie w oczy ani w ASO ani w katalogu Skody ...
Póki co - bańka 5l z płynem do spryskiwacza się nie przewraca, idealnie wchodzi do tej "badziewnej" torby
Jakby co - w schowku po prawej mam gaśnicę i apteczkę, duża ba nka 4-5 litrów sie tam i tak nie mieści ...
Jak bym wiedział, że znajdę coś pasownego w ASO, to pewnie bym i kupił, ale jakoś nie rzuciło mi sie w oczy ani w ASO ani w katalogu Skody ...
Jest jest w katalogach do OII i do OII , nazywa sie to : Kieszeń na drobne przedmioty DMA 600 001 - duża i jest chyba z końcówka 002 - mała
Moim zdaniem na 5l baniak to sie jednak nie nadaje ale nawet nie próbowałem zmieścic bo nie woze zapasu 5 l płynu ... bo i po co ? :|
Gdybym miał wybór to i tak bym wolał fabryczny schowek tak jak jest w kombi , ale tutaj Skoda poskapiła.
[ Dodano: Sob 23 Paź, 10 19:21 ]
Zamieszczone przez Jacek Wo.
Jakby co - w schowku po prawej mam gaśnicę i apteczkę, duża ba nka 4-5 litrów sie tam i tak nie mieści ...
Ja tam trzymam fabryczna gasnice w fabrycznym uchwycie ( lubie fabryczne rozwiazania ) plus plyn do szyb w butelce ze spryskiwaczem i kilka kosmetycznych drobiazgow w specjalnym etui
Apteczka natmiast wchodzi idealnie 1:1 do schowka pod fotelem pasazera.
[ Dodano: Sob 23 Paź, 10 19:22 ]
Zamieszczone przez Jacek Wo.
Póki co - bańka 5l z płynem do spryskiwacza się nie przewraca, idealnie wchodzi do tej "badziewnej" torby
Grunt ze Tobie pasuje
O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
Jest jest w katalogach do OII i do OII , nazywa sie to : Kieszeń na drobne przedmioty DMA 600 001 - duża i jest chyba z końcówka 002 - mała
Gdybym miał wybór to i tak bym wolał fabryczny schowek tak jak jest w kombi , ale tutaj Skoda poskapiła.
Ja tam trzymam fabryczna gasnice w fabrycznym uchwycie ( lubie fabryczne rozwiazania ) plus plyn do szyb w butelce ze spryskiwaczem i kilka kosmetycznych drobiazgow w specjalnym etui
Apteczka natmiast wchodzi idealnie 1:1 do schowka pod fotelem pasazera.
Kolego, powtarzam - ja mam Octavię 1 Tour - fabryczny uchwyt walał się razem z gasnica luzem w kufrze, pod fotelami nie ma schowków ani miejsca na schowki ops: ...
Zamieszczone przez voltar
Moim zdaniem na 5l baniak to sie jednak nie nadaje ale nawet nie próbowałem zmieścic bo nie woze zapasu 5 l płynu ... bo i po co ? :|
Do spryskiwania szyb, robię ca. 3.500 km/m-c, a że strasznie nienawidzę brudnej szyby przedniej, to i płynu zużywam sporo. Jakbym kupował razem z paliwem na BP/Shellu, to zimą więcej by mnie kosztował płyn do spryskiwaczy niż paliwo ... :diabelski_usmiech
Dlatego zawsze ze sobą zimą wożę zapas, a że bardzo dobry płyn (Aura made by Organika Łódź) jest w Biedronce - to kupuje kilka baniaków raz na jakis czas i na trochę mam spokój :szeroki_usmiech
Komentarz